keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Kohti joululomaa ja uutta sijoitusvuotta.

Viimeisimmästä kirjoituksesta on taas muutama kuukausi. Kiirettä on pitänyt opintojen kanssa, mutta eiköhän se kiire osittain ole syntynyt myös oman tehottoman ajankäytön seurauksenakin. On hyvin helppoa eksyä katselemaan jotain youtube-videoita, kun pitäisi tehdä jotain tärkeämpää, kuten kirjoittaa tänne blogiin. No siitä huolimatta olen hoitanut opintoni tähän asti kunnialla. Eiköhän sitä ensi vuonna kauppatieteiden kanditaatiksi valmistuta. Mutta ei opinnoista sen enempää, ja puhutaan sijoittamisesta taas.
Osakemarkkinat ovat olleen ympäri maailmaa mukavasti laskussa viimeisimmän muutaman kuukauden ajan. Sen jälkeen, kun perustimme EM-sijoituksen ja saimme kaupankäyntitunnukset Nordnettiin ovat indeksit tarjonneet kohtalaisen kylmää kyytiä, niin kuin OMX Helsingin kurssikehityskin näyttää. Jos sillä hetkellä, kun saimme Nordnetin tunnukset yhtiölle, olisimme sijoittaneet Suomen indeksiin, niin olisimme noin 11-12% tappiolla. Näin ei onneksi ole sentään käynyt. Aluksi kyllä taistelimme laskutrendiä vastaan, mutta hyvin nopeasti tuli tajuttua, että se on tuhon tie ja että markkina on oikeassa ja me väärässä. Tähän asti yhtiön salkkumme on tehnyt voittoa noin 250€, joka on aika minimaalinen tuotto noin 15 000€ pääomalle noin puolessa vuodessa omasta mielestäni. Noh, olemme toki oppineet paljon ja emme sentään ole tappiolla, joka on päiväkauppaa käydessä ja swing treidejä ottaessa jo aika hyvin, ottaen huomioon että olemme vasta aloittaneet. Jenkkilappuja varten teimme tilin myös Lynxiin, koska Nordnetin kautta niillä kaupan käyminen olisi huomattavasti kalliimpaa valitettavasti. Haastetta on tuonut se, että alkuperäinen strategiamme treidaukseen vedettiin melkein heti vessasta alas, koska markkina kääntyi laskuun, jota emme olleet odottaneet. Toisaalta se oli hyvä oppimisen kannalta hyvä kokemus ja nyt olemme opintojen ohessa kehitelleet uutta lähestymiskulmaa nykyiseen markkinatilanteeseen, joka on jollain tasolla onnistunutkin, koska olemme hieman sentään voitolla huolimatta siitä, että heti alkuun olimme puoli tonnia tappiolla. Suunnitelmassa pysyminen on osoittatunut elintärkeäksi. Itseäni eivät yksittäiset treidit juuri enää hetkauta, olivatpa ne voitollisia tai tappiollisia, koska tiedän että jos strategia toimii, niin todennäköisyydet hoitavat homman kotiin, kun tarpeeksi monta kauppaa on sen mukaan tehty. Tällä hetkellä suurin ongelma on, että pitäisi uskaltaa rohkeammin luottaa omaan analyysiinsä ja toimia riittävän nopeasti. Toki pientä lisähaastetta tuovat opinnot, mutta ne eivät ole validi syy olla käymättä kauppaa edes jonkun verran. Toinen haastava asia on se, että tajuaa oikeasti pysyä kaukana näytöstä, kun on ottanut position markkinoilla. Jos sitä numeroiden vilskettä seuraa koko ajan ja hakkaat F5-näppäintä tai vastaavaa jatkuvasti, niin hajoaa siinä psyyke kovemmallakin tekijällä. Parempi vain antaa tietokoneen hoitaa homma kotiin stop lossien ja muiden vastaavien avulla, tulos on mitä on. Markkina näyttää kyllä olitko oikeassa vai et ja se pitää hyväksyä mieltään liikaa pahoittamatta. Sekin voi olla paha virhe, jos alkaa miettimään jokaista tappiota sillä tavalla, että:" no voi hitto, tälläkin hävityllä rahalla olisin voinut vetää kännit viikonloppuna tai käydä ravintolassa syömässä". Treidaukseen kuuluvat tappiot, aivan niin kuin elämään vastoinkäymiset.

Omassa salkussani on laskua tapahtunut jonkun verran, koska Sampo sekä Revenio Group ovat lasketelleet indeksin vanavedessä. En ole kuitenkaan huolissani, koska molemmat ovat minulle pitkäaikaisia sijoituksia ja luottoa löytyy molempien yhtiöiden tuloksentekokykyyn. Revenio panostaa kasvuun ja uusiin tuotteisiin ja Nalle hoitanee Sampon asiat jatkossakin ihan kelvollisesti. Kohtahan tässä kai pääsee joululomallekin, kunhan muutaman kurssin vielä jaksaa kunnialla loppuun suorittaa. Mukavaa joulunodotusta kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti