tiistai 27. helmikuuta 2018

Muutoksen vuosi 2018

Hei taas hyvä lukija!

Lievästi sanottuna olen ollut kiireinen viimeaikoina opintojen, ja vielä enemmän osakeyhtiön perustamisen liittyvien asioiden takia. Aloitetaan nyt vaikka osakeyhtiön perustamisesta...

Ensinnäkin, kaikki eivät välttämättä ole tietoisia, että Kela ei tunne käsitettä "luovutustappio". Tämähän ei olisi ongelma sijoittavalle opiskelijallekaan, jos sijoittaisi indeksirahastoihin ja osakkeisiin pääasiassa useiden vuosien tähtäimellä, joka on yleensä järkevää. Omassa tapauksessani haluan kuitenkin analysoida yhtiöitä ja tehdä salkustani mieleiseni antamatta jonkun muun allokoida sijoituksiani. En myöskään näe siinä mitään järkeä, että tyytyisin katselemaan voittojeni (joita en ole vielä realisoinut) sulamista vaan sen takia, että kyseinen sijoituskohde on ostettu "long hold"-mentaliteetilla, vaikka markkina antaisikin vihjeitä siitä, että kohta kyseinen osake menee alaspäin. Mieluummin myyn osakkeeni, kun se on selvästi yliarvostettu ja ostan sitten realisoiduilla voitoilla lisää kyseistä osaketta, kun se korjaa alaspäin, saaden näin myös entistä enemmän kyseisen yhtiön osakkeita samaan hintaan. Toki täydellinen ajoittaminen on mahdotonta, mutta ei sen nyt aivan täysin tarvitse aina onnistuakaan. Ja näin ollen koska Kela ei ota tukien tulorajoja laskiessaan huomioon osakekauppojen mahdollisia tappioita, vaan pelkästään voitot, on mahdollista menettää tukensa tekemällä loppujen lopuksi tappioita markkinoilla. Näin ei onneksi minun tapauksessani ole käynyt, mutta olen lukenut moisista järjettömyyksistä. Toki osakeyhtiö voi vähentää toimintaansa liittyviä kustannuksia, kuten internet-yhteyden jne verotuksessa. Vaikka näillä "eduilla" onkin puolensa, niin ei pelkästään niiden takia osakeyhtiötä kannata perustaa. Itse yhtiön bisneksen tulee tietenkin olla kannattavaa.

Voin olla myös hieman nuoruuden hullu, kun rupesin erään toisen ensimmäisen vuoden opiskelijan kanssa sijoitusyhtiötä perustamaan, mutta mieluummin koitan tehdä asioille jotain kuin jään juoksuhautaan makaamaan. Joka tapauksessa tulen saamaan arvokasta kokemusta osakeyhtiön hallinnollisesta toiminnasta, käytännön kirjanpidosta ja muista vastaavista osakeyhtiöön liittyvistä velvotteista. Nämäkin asiat voivat auttaa tulevaisuudessa työllistymistäni, sekä opintojani, koska sitten minulla on käytännön kokemusta asioista, joita pystyn reflektoimaan yliopistossa opetettaviin teorioihin.

Yhtiön nimeksi tuli EM-sijoitus Oy, perustaminen ei toki ollut liian helppoa, koska pitää vaikka mihin lähettää papereita, vierailla pankissa jne. Voin joskus kirjoittaa perustamisen vaiheista erillisen kirjoituksen kertoen esim. uutena asiana sijoitusyhtiöille tulleesta LEI-tunnuksesta, joka vaaditaan jos käy arvopaperikauppaa. Aiomme yhtiökumppanini kanssa hyödyntää sijoitusyhtiömme kautta pörssin lyhyen aikavälin tilaisuuksia, mutta osa pääomastamme tulee olemaan sidottuna tietysti myös pidemmän aikavälin sijoituskohteisiin. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä työn alla yritykselle salkun avaaminen Nordnettiin, joka on myös erillinen paperisotansa. Arvioisin, että pääsemme vihdoin yhtiönä harjoittamaan liiketoimintaa johonkin aikaan maaliskuusta.Kirjanpitoa olemme kuitenkin vähitellen päässeet harjoittelemaan, vaikka osakkeita emme olekaan voineet vielä ostaa.
Jos jotain kysyttävää tuli mieleen, niin kysykää toki vaikka kommenteissa.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa.
    Olisi erittäin mielenkiintoista luettavaa jos tekisit jonkinmoisen "step-by-step" kirjoituksen sijoitusyhtiön perustamisesta.
    Tsemiä jatkoon!

    VastaaPoista
  2. @Unknown Kiva että olet tykännyt :) Tulen tuollaisen kirjoituksen julkaisemaan jossain vaiheessa varmasti.

    VastaaPoista